Wat we voor de samenleving willen betekenen

Onze ambitie is helder: we willen Nederland gelukkiger, gezonder en sportiever maken. Uiteraard door veel deelnemers blij te maken met mooie geldprijzen. Maar ook door onze hele opbrengst te investeren in de Nederlandse samenleving. Dat doen we via het ministerie van Financiën en voor de sport via NOC*NSF. En dan zijn er nog achttien goede doelen die we steunen via Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland.

Een flink deel van onze opbrengst investeren we in het bereikbaar maken van sport en beweging voor iedereen. Van jong tot oud, van Olympisch tot paralympisch, en van revalidatie tot gehandicaptensport. Want kinderen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen door te sporten, ouderen maken meer contact en de maatschappij wordt sterker door gezonde en fitte mensen.

Hier gaat onze opbrengst naar toe:

Ministerie van Financiën

Het ministerie van Financiën is aandeelhouder van Nederlandse Loterij. Ze is een van de drie partijen die de opbrengst van Nederlandse Loterij elk jaar verdelen. 63% van onze totale opbrengst gaat jaarlijks naar het ministerie van Financiën: daar profiteren we dus allemaal van.

NOC*NSF

Ons land kent een ambitieuze sporttraditie. We staan internationaal goed op de kaart. Een deel van de jaarlijkse opbrengst van Nederlandse Loterij komt ten goede aan het NOC *NSF, de organisatie die (top)sport in Nederland bevordert. Daarvan profiteren de 76 aangesloten landelijke sportbonden, die samen ruim 27.000 verenigingen met 5 miljoen sporters vertegenwoordigen. Dankzij de jaarlijkse afdracht worden clubhuizen en trainingsfaciliteiten onderhouden en is de contributie voor sporters lager. Op deze manier wordt sporten voor iedereen beter en toegankelijker. NOC *NSF streeft ernaar dat ons land structureel tussen de eerste tien landen van de internationale sportwereld staat. Wij ondersteunen en faciliteren deze ambitie. Nederlandse Loterij is dan ook Partner in Sport van NOC *NSF. Omgekeerd is NOC *NSF aandeelhouder van Nederlandse Loterij.

Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland

De Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland (ALN) is in 1970 opgericht onder de naam Stichting Algemene Loterij Nederland. Het doel is belangen te behartigen van instellingen die nationaal of internationaal werkzaam zijn op het gebied van maatschappelijk welzijn, volksgezondheid en cultuur. ALN is aandeelhouder van Nederlandse Loterij en ontvangt een deel van onze jaarlijkse opbrengst.

ALN ontvangt een deel van onze jaarlijkse opbrengst en verdeelt dit onder de volgende achttien goede doelen: