Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

of eigenlijk: die van onze voorlopers

Met het geboortejaar 2016 is de Nederlandse Loterij nog jong. Maar de geschiedenis van de afzonderlijke fusiebedrijven gaat terug tot het jaar 1726.

Nederlandse Staatsloterij:

al bijna 300 jaar

De historie van de Nederlandse Staatsloterij begint in 1726. In dat jaar werd de ‘Generaliteitsloterij’ opgericht door de toenmalige bestuurders van De Zeven Provinciën – het Koninkrijk der Nederlanden bestond nog niet. De bedoeling was om extra fondsen te werven en tegelijkertijd de wildgroei aan kleine, provinciale en illegale loterijen te stoppen. De organisatie moest dus ook zaken reguleren.

De eeuw daarna wijzigde de naam van de loterij regelmatig. In 1848 werd het ‘Nederlandse Staatsloterij’ en de loterij viel voortaan rechtstreeks onder de minister van Financiën. Tot 1992: vanaf dat jaar was de Nederlandse Staatsloterij geen onderdeel meer van het ministerie van Financiën, maar een zelfstandige Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij. SENS was vanaf dat moment de vergunninghouder om het Staatsloterijspel te organiseren. In 2012 kwam er een tweede loterij bij: het wekelijkse Miljoenenspel.

De Lotto:

het begon met voetbal

Het begon ooit met voetbal. In 1956 vroeg de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond de overheid toestemming om een nationale Toto te organiseren. De inkomsten waren bedoeld voor de clubkas van voetbalverenigingen. En op 24 februari 1957 ging de eerste nationale Toto van start.

Op 1 november 1961 trad de nieuwe loterijwet in werking. De organisatie die de opbrengsten van de Toto verdeelde moest voortaan los staan van de KNVB. Daarom richtte de overheid in 1961 Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) op.

Door de jaren heen kwamen er meer kansspelen bij. In 1974 Lotto. In 1993 Lucky 10, wat in 2000 Lucky Day werd. En in 1994 gaf de overheid ook toestemming voor een instantloterij met Krasloten. Daarvoor werd de stichting Nationale Instant-Loterij (NIL) opgericht.

Eind 2000 gingen SNS en NIL samen verder onder de naam SNS. En in 2012 kreeg SNS de vergunning voor een nieuw Europees gecoördineerd kansspel: Eurojackpot was een feit.