Geschiedenis

Onstaan uit een fusie

Waar liggen onze wortels?

Nederlandse Loterij is in april 2016 ontstaan uit een fusie tussen de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto. Nederlandse Loterij is de naam achter negen bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Winkel, TOTO Casino en TOTO Sport

Staatsloterij

Al bijna 300 jaar

In 1726 werd de voorloper van de Nederlandse Staatsloterij, de Generaliteitsloterij, opgericht. Op 4 april van dat jaar werd in de Ridderzaal in Den Haag de eerste Generaliteitsloterij gehouden. Er werden 120.000 loten verkocht. Het doel van deze loterij was niet alleen om de nationale schatkist te spekken, maar ook om een einde te maken aan de wildgroei van kleine, illegale loterijen. De hoofdprijs was destijds 30.000 gulden.

In 1848 werd de naam van de Generaliteitsloterij veranderd in Nederlandse Staatsloterij. De loterij viel voortaan rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën. Tot 1992. In dat jaar werd de loterij zelfstandig gemaakt en ging het de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) heten. SENS organiseert de huidige Staatsloterij en is ook gerechtigd andere loterijen te organiseren. Het ministerie is nu alleen nog aandeelhouder en toezichthouder.

De Lotto

Het begon ooit met voetbal

In 1956 vroeg de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond de overheid toestemming om een nationale Toto te organiseren. De inkomsten waren bedoeld voor de clubkas van voetbalverenigingen. En op 24 februari 1957 ging de eerste nationale Toto van start.

Op 1 november 1961 trad de nieuwe loterijwet in werking. De organisatie die de opbrengsten van de Toto verdeelde moest voortaan los staan van de KNVB. Daarom richtte de overheid in 1961 Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) op.

Door de jaren heen kwamen er meer kansspelen bij. In 1974 Lotto. In 1993 Lucky 10, wat in 2000 Lucky Day werd. En in 1994 gaf de overheid ook toestemming voor een instantloterij met Krasloten. Daarvoor werd de stichting Nationale Instant-Loterij (NIL) opgericht.

Eind 2000 gingen SNS en NIL samen verder onder de naam SNS. En in 2012 kreeg SNS de vergunning voor een nieuw Europees gecoördineerd kansspel: Eurojackpot was een feit.