Spelen, maar verantwoord

Het moet wel een spelletje blijven

Speel gerust én bewust

Bij Nederlandse Loterij houden we uiteraard van spelletjes. Wij vinden het daarbij belangrijk dat het ook een spelletje blijft. Meespelen mag niet ten koste gaan van het plezier. Zo doen we ons uiterste best om minderjarigen te weren van onze kansspelen. En door limieten te stellen aan de maximale inzet op al onze spellen zorgen we dat meespelen niet uit de hand loopt.

Zo stimuleren wij verantwoord spelen

Alléén voor 18+

Algemeen

 • In al onze reclame-uitingen plaatsen wij het 18+ logo en de slogan ‘speel bewust’.
 • Nieuwe spelvormen worden getest op mogelijke negatieve effecten, ook als het een spelvorm met een beperkt risico betreft.
 • We houden onze winnaars anoniem: als je een geldprijs hebt gewonnen in één van onze kansspelen, kun je erop rekenen dat we je privacy waarborgen. We maken namen van onze winnaars nooit bekend.

In de winkels

 • We hebben een Gedragscode voor Verkooppunten opgesteld. Hierin staan tien uitgangspunten voor de verantwoorde verkoop van kansspelen van Nederlandse Loterij. Deze Gedragscode maakt onderdeel uit van de overeenkomst met de verkooppunten.
 • Verkoop van kansspelen aan personen jonger dan 18 jaar is bij wet verboden; we controleren steekproefsgewijs onze verkooppunten om te kijken of er geen verkoop aan minderjarigen plaatsvindt.
 • We geven voorlichting aan winkeliers over de risico’s van verslaving en deelname aan kansspelen door minderjarigen.
 • Al onze verkooppunten volgen een verplichte e-learning over ons beleid en onze maatregelen op het gebied van verantwoord spelen. Deze e-learning wordt periodiek herhaald.
 • We proberen excessief speelgedrag te voorkomen, onder meer door instructies aan winkeliers.
 • Ook gelden er limieten aan de verkoop van onze kansspelen. Kennis van deze limieten en de naleving ervan in onze verkooppunten controleren we ook periodiek.

Via de website

 • Er geldt een maximale inleg bij deelname aan onze kansspelen via internet.
 • Ook is er een maximaal bedrag dat iemand in zijn account kan hebben.
 • Alleen personen van 18 jaar of ouder mogen een account aanmaken.
 • Met behulp van de online tool iDIN verifiëren we via de bankrekening vast of iemand daadwerkelijk meerderjarig is.
 • Je kunt online bij Toto zelf speellimieten instellen, of jezelf (tijdelijk) uitsluiten van deelname.

Nederlandse Loterij geeft spelers duidelijke informatie over de spellen en de bijbehorende winkansen. Bovendien geven we spelers diverse instrumenten om op een verantwoorde manier aan onze kansspelen te kunnen deelnemen. Ook verkooppunten spelen een belangrijke rol in een verantwoord spelaanbod. Op nederlandseloterij.nl/speel-bewust is meer informatie te vinden over de kenmerken en mogelijke risico’s van gokverslaving. Ook kunnen spelers een zelftest doen, of contact opnemen met een hulpverlenende instantie, wanneer daar behoefte aan is.

Nederlandse Loterij gecertificeerd

voor verantwoord spelaanbod

Twee internationale brancheorganisaties voor loterijen, European Lotteries en World Lottery Association, hebben Nederlandse Loterij het certificaat gegeven voor een verantwoord spelaanbod. De kansspelen van Nederlandse Loterij zijn in 2017 door een externe partij onderzocht en de uitkomst hiervan was dat Nederlandse Loterij ruimschoots voldoet aan de eisen die beide internationale organisaties stellen aan een verantwoord spelaanbod. Toetsing door een onafhankelijke partij is voor Nederlandse Loterij hét bewijs dat ons aanbod betrouwbaar en verantwoord is.