"Wij blijven altijd denken vanuit het perspectief van de consument"

Willemijn Vorderman-Jansen, Head of Responsible Gaming & CSR

De kansspelwereld is divers en uitdagend. Dat heb ik door de jaren heen wel gemerkt aan de verschuiving naar online. En de aankomende nieuwe kansspelwet maakt het ook weer heel spannend. Deze dynamiek en de constante veranderingen in de markt maken dat ik hier al bijna twaalf jaar rondloop. In mijn rol als Head of Responsible Gaming & CSR kijk ik erg uit naar de toekomst.

Met veel zorg bouwen aan een nieuw spelaanbod

De nieuwe wet rondom online kansspelen heeft veel impact op Nederlandse Loterij, de markt en haar spelers. Als de wet er is, kunnen online kansspelaanbieders zich legaal op de Nederlandse kansspelmarkt begeven. Hierdoor komt er een totaal ander kansspellandschap met veel nieuwe mogelijkheden, en dat wordt echt even wennen. Voor ons is het de kans om ons te blijven onderscheiden door onze belangrijke maatschappelijke rol, waaronder het beschermen van de consument.

De nieuwe wetgeving en de veranderingen in het spelaanbod mogen er natuurlijk niet toe leiden dat consumenten een hoger risico lopen op mogelijke negatieve gevolgen van kansspelen. Denk hierbij aan verslaving, financiële of sociale problemen. Het zou vreemd zijn als we onze financiële bijdrage aan goede doelen en een gelukkig en gezond Nederland halen door andere consumenten in de problemen te brengen. Daarom is een verantwoord spelbeleid ook zo belangrijk: consumenten moeten in een veilige en betrouwbare omgeving kunnen deelnemen aan één van onze kansspelen. We moeten ons goed voorbereiden op deze nieuwe markt en hierbij onze bestaande verkooppunten en kansspelen niet uit het oog verliezen. Ik denk dat betrouwbaarheid sowieso één van de belangrijkste waarden is waarop consumenten organisaties beoordelen. Het is dus goed dat wij hier voortdurend alert op zijn.

Veilig en beheersbaar

Wat de exacte impact wordt van de nieuwe kansspelwet is van tevoren lastig in te schatten, maar dat dit voor enorme veranderingen gaat zorgen, is zeker. De grote vraag is nu wanneer de wet ingaat. Het zal zeker wennen zijn als het zover is. Een verantwoord spelaanbod blijft leidend, hoe groot onze markt ook wordt. Nederlandse Loterij wil dat haar spelers in een veilige en betrouwbare omgeving deelnemen. Daarom blijven we, ook in de toekomst, denken vanuit het belang van de consument.

Wil jij, net als Willemijn, een bijdrage leveren aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland? Kom bij ons werken. Samen maken wij Nederlandse Loterij.